*' 19 Oktober '*

Sol sol och ännu mera sol tills det blev eftermiddag, sedan försvan alt och Gud skapade ett evigt moln ovanför oss. Sitter nu ute i lägenheten och har typ pluggat på finanskrisen i någa timmar. En svår liten rakare faktiskt enligt mig. Men två stora protein dryckar samt två mackor ick en på banan och lite musik för att komma in i bättre stämning.


När det smäller på ett ställe påverkar det hela kedjan


Runt om i hela världen har vi haft ekonomiska kriser. Den första hade vi redan under 1920 då svenska banker gick i konkurs. -31 hade vi börskraschen i Usa som påverkade hela världen. Under 70 talet kom Oljekrisen som påverkade allt som hade med bensin och olja att göra samt IT-bubblan som kom under milenium. Börskraschen -31 var en förutsättning till att Hitler kom till makten.



I sverige har det blivit mycket svårare att kunna låna pengar och Swedbank har haft affärer med en amerikanske bank i Usa som heter Lehman Brothers som har varit krisdrabbad. Det vi har lärt oss av de andra finanskriserna är att staten har varit mycket mer aktiv. Staten har t.ex. gått in och rensat upp det som de finansiella aktörerna är skyldiga till. -31 hade massivs med amerikanska banker gått omkull som spred panik och rusning för att ta ut pengarna från bankerna. Men idag har myndigheterna lyckats agera ännu mer nu än då.

Även under 1931 hade vi en svensk företagare samt finansman vid namn Ivar Kreuger som hade byggt upp ett imperium som inte klarade av den plötsliga ekonomiska krisen. Krisen ledde till att Kreuger tog sitt liv efter att ha lyckats dra in Sverige in den globala finanskrisen under -30 talet.
Där efter var det den Österrikes största bank Creditanstalt som fick problem med finanserna. De tyska bankerna hade lånat ut pengar till banken och sedan var det hela i rullning när Creditanstalt inte kunde betala tillbaka sina summor till de övriga bankerna.


När kreditgivningen kom så började man låna ut pengar till människor som inte kunde betala tillbaka, så kallad Subprimelån. Subprimelånen i Usa kunde räknas att vara upp till 10 000 miljoner dollar. Låntagarna kunde inte betala tillbaka summan vilket gjorde att bankerna hade i en process också blivit tungt skuldsatta.  


Vad vi kan lära oss av när det gäller finanskrisen är att man kanske borde spärra kreditkorten så att bankarna inte kan låna ut pengar till folk som inte kan betala tillbaka sina skulder, för att det är på så sätt som bankerna går i konkurs.


Finanskriser -29 blev början av en depressionstid över världen. Liknande finanskris i nuläget kan skapa samma sak. Redan ett flertal finansmänniskor har tagit livet av sig och förhoppningsvis är det ingen ondskefull typ som kommer att försöka att starta ett tredje världskrig.

Mer än 10 000 människor har blivit arbetslösa i Sverige för att de inte kan få ut några pengar och för att företaget är på väg att gå i konkurs. Volvo har redan varit tvungen sparka 3 600 i Sverige sedan finanskrisen började. De flesta bidrag som Sverige ger ut kommer troligtvis att sänkas en del samt skatterna kommer att höjas .


// Nicke Buregård.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0