*' 19 September episod 2'*

God eftermiddag allt folk !

Ska skriva ännu en sak till vårt kära tema Jämlikhet.. och frågan är "Hur jämnställda är vi i Sverige idag?" snackade nyss om hur det är på arbetsmarknaden, så det borde man faktiskt kunna skriva lite om, om man nu är så smart!

Jämställdheten i Sverige är kanska olik om man jämför med USA som ett exempel. Usa har ju så på arbetsmarknaden att många kvinnor (mer än 50%) är hemafrun medans det är mannen som är familjens försörjare som arbetar 7 - 5 tider.
I Sverige är det mycket anorlunda, här är det både kvinnor och män som arbetar tillsammans överallt. Men kvinnor som har samma jobb som männen tjänar bara 92% av männens lön.
Varför är det så? Jo, jag anser att männen inte kan födda barn (tack och lov) vilket gör att männen inte behöver  ta mamma ledigt några månader, männen har oftast bättre fysisk hälsa än kvinnor beroende på yrken.
Varför blir män oftast chef "lättare" än kvinnor? Männen anses att kunna vara mer agressiv än kvinnor..

Menar inget kvinno förnedrande nu när jag skriver allt detta, men männen brukar ofta vara dumenänt inom de flesta yrkena där det krävs kroppsarbete, teknik eller något liknande. Kvinnor arbetar mest som på apotek, livsmedels butiker, sjukhus m.m...  Allt fler och fler kvinnor som är utbildade till sjuksköterska jobbar istället i Danmark eller Norge för att där anses det vara bättre betalt än i Sverige.

Vad kan staten göra åt dessa problem? Ja, ge kvinnorna bättre lön trots att de inte "klarar" av samma saker som männen och ge dem en lika stor chans att bli en chef (högre positioner) inom olika yrken så att vi får fler kvinnliga chefer
samt att de ska bli behandlade på precis samma sätt som oss män.

Under första och andra världskriget så blev det mer jämställt bland yrkena pga. männen var tvugna att gå ut i krig medans kvinnorna tog över deras arbeten. Men så fort männen kom tillbaka från kriget så var kvinnorna (de som hade kvar sina män) tvugna att återgå till deras hushålls arbeten. När kvinnorna fick rösträtt 1921 så blev det mer jämställt mellan män och kvinnor i Sverige.

Men tyvärr så är det inte så överallt i dagens läge. "titta" på Afrika eller liknande fattiga länder där männen har makten över allt. Kvinnorna får då göra all hushålls arbete, trädgårdsarbete och liknande. Medans männen har högra positioner, klart  inte alla, de "fattigare" håller mycket på med kroppsarbete medan de med mer pengar har mer makt så som General inom militären, hotell ägare osv.

Under tiden Israel har en mer jämn jämställdhet inom arbeten, kvinnor som går med i armén, bra utbildning och höga positioner vid äldre ålder.

Så alla länder har sin jämställdhet beroende på hur landet är uppbyggt, fattigdom / rikedom, antal invånare m.m.

Jag kanske inte är världens bästa människa på sånt här, men jag försökte iallafall skriva en del. Men ska dra hem nu och sen kolla bil med fader min.

Ha en super trevlig helg innan skolan börjar på nytt igen!


Kommentarer
Postat av: Sebastian

Någon får väl ta tjuren i hornen och berätta verkligheten för dig Nicke! Kika in på min blogg sen...

2008-09-20 @ 23:57:31
URL: http://schtumpen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0